Информация за материалите

Материи за производство на дрехи

Материите биват:
1. Естествени, растителен произход (памук, лен).
2. Естествени, животински произход (вълна, кашмир, коприна).
3. Изкуствени (вискоза) – на основата на целулоза. Извличат се като естествените, но се обработват като синтетичните.
4. Синтетични (полиестер, акрил, найлон, ликра) – на основата на петрол.

Памук. Мек и топъл на допир. Цепи се лесно и нишката е равномерна. Хигроскопичен е. При пране се свива.

Лен. Плат от естествено ленено влакно, който е много здрав и удобен. Облеклата от ленено влакно са предпочитани през лятото, защото оставят кожата да диша и пропуска въздух. Ленът е лек, създава чувство за прохлада, не спарва, тъй като лесно попива вода и много бързо изсъхва. Той е по-твърд от памука и се мачка повече. Ленът има гладка повърхност. Замърсява се трудно.

Сатен. Гладка материя с лъскавина. Сатен всъщност е специфична техника на сплитане на дълговлакнести нишки като коприна. Пада тежко и поради своята гладкост се използва често при производството на облекла, които са в директен контакт с кожата. Сатенът има блясък от едната страна и матова повърхност от другата. Може да се срещне и под името атлаз.

Спандекс, ликра или еластан е синтетична нишка, която е изключително здрава и трайна. Известна е със своята изключителна еластичност. Спандексът се използва в производството на облекла, при които от особена важност е най-вече удобството.

Полиестер. Полиестерът е изкуствено влакно с нефтено съдържание. Замърсява се трудно и се почиства лесно. Материята се мачка трудно, при пране не се свива и се глади лесно.

Вискоза. Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, но с допълнителна обработка, както при синтетичните материи. По-лъскава е от естествената коприна.

Акрил. Характеризира се с голяма здравина. Акрилът свойствено се доближава най-близко до натуралната вълна. Най-често акрилът се комбинира с вълна или памук, лен и вискоза.

 

 

Материали за производство на обувки

Обувките могат да бъдат произведени от естествени или изкуствени материали. От основно значение са материалите, от които са изработени лицевите материали, хастарът, стелката и ходилото.

Естествените материали са кожи. Според произхода и начина на обработка кожата се дели на няколко вида: лицева кожа, набук, велур, фодра. Кожата има слоеста структура и е пропусклив материал поради естествените си функции. Кожата се цепи при обработката и се получават няколко основни материала – велур и фодра, които са по-пропускливи от лицева кожа. При допълнителна обработка и импрегниране се получава набук.

Набукът е най-качествената кожа. Нейната поддръжка е най-лесна. Тя е много по-еластична и най-малко пропусклива.

 

За ходило също може да се използва кожа – тя се нарича гьон. Той е много скъп и трудно се обработва. Често гьонът се комбинира с гумиран ток, връх и т.н. Изкуствените материали се използват много широко, защото са по-евтини, въпреки че има и изкуствени материали, които са много качествени и успешно заменят естествените.

 

Боя за обувки

Съществуват две основни групи бои – за лицева кожа и за набук. Те имат една основна разлика: едните покриват, а другите се просмукват в материала. Боите за лицева кожа са пасти или течни. За набук боите са задължително течни.

Поддръжка на обувките

Обувките не трябва да се мият с вода. Те могат да се почистят с влажен парцал при силно замърсяване. Обувките от набук и велур се почистват със суха четка. След като изсъхнат, се намазват със съответната боя. Препаратите за боя служат не само да придадат естетичен вид на обувките, те я поддържат еластична.